Axa LEADER este finanţată prin Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, în conformitate cu Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Această axă are două obiective specifice, si anume: promovarea potenţialului endogen al teritoriilor şi îmbunătăţirea guvernării locale. Avantajele abordării de tip Leader sunt:
- răspunde nevoilor locale specifice;
- valorifică resursele locale;
- mobilizează actorii locali, reprezentanţi ai populaţiei rurale, de a se preocupa şi de a prelua controlul dezvoltării zonelor rurale prin întocmirea de strategii axate pe problemele identificate în comunităţile lor;
- oferă zonelor rurale posibilitatea de colaborare cu alte teritorii pentru schimb şi transfer de experienţă prin crearea de reţele;
- contribuie la îmbunătăţirea guvernării locale, favorizeazând dezvoltarea abordărilor inovative asigurând legătura între agricultură, silvicultură şi economia locală şi contribuind astfel la diversificarea bazei economice şi întărirea structurii socio-economice a zonelor rurale;
- promovează cooperarea şi inovaţia;
- prin caracterul său descentralizat, integrat şi de jos în sus este esenţial pentru dezvoltarea echilibrată teritorială.
Spațiul rural pe care se întinde Asociația Grupul de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului” se confruntă cu numeroase carențe care stau la baza disparităților existente în raport cu spațiul urban relativ la economie rurală, potențialul demografic, sănătate, școală, cultură, etc. Pentru diminuarea sau chiar înlăturarea acestor disparități este necesară elaborarea și implementarea unei strategii de dezvoltare locală care să corespundă nevoilor identificate în teritoriu prin valorificarea potențialului endogen.
Implicarea actorilor locali în dezvoltarea propriilor zone, va contribui la realizarea unei dezvoltări dinamice, prin sprijinul unei strategii locale și administrate de reprezentanți ai GAL care vor constitui interlocutorii populației din teritorul respectiv în vederea îmbunătățirii continue a strategiei și a acțiunilor ce vor fi implementate.
Constituirea Grupul de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului” este indubitabil soluția concretă prin care potențialul comunităților partenere poate fi pus în valoare – 5 parteneri publici, 15 reprezentanți ai mediului privat și 4 reprezentanţi ai societăţii civile. Această valorificare propriu-zisă va oferi în final posibilitatea încadrării teritoriului microregiunii în această nouă abordare a dezvoltării satului european, o abordare prin care se încurajează întoarcerea și/sau stabilirea tinerilor în teritoriul GAL și dezvoltarea economică, socială și culturală a acestuia. În sprijinul acestui demers, se va pune accentul pe colaborarea între partenerii publici și privați, transferul de cunoștințe și implementarea inițiativelor inovative, dar mai ales, pe implicarea reală a cetățenilor în deciziile strategice pe termen lung.
Unități administrativ-teritoriale – Cozmești, Gorban, Grozești, Moșna și Răducăneni – acoperă un teritoriu omogen din punct de vedere geografic, fără discontinuități, cu o diversitate etnică și multiculturală, determinată de prezența și conviețuirea comunităților de români și romi sau alte minorități, care și-au pus amprenta asupra arhitecturii, tradițiilor și evenimentelor locale.
Există la nivelul microregiunii resurse insuficient valorificate: monumente istorice, produse locale, situri arheologice, deși, pe lângă acestea, teritoriul dispune și de un peisaj natural impresionant și un patrimoniu cultural bogat, oferind potențial pentru dezvoltarea turismului.
În scopul înlesnirii sau stopării creșterii șomajului, în special în rândul tinerilor și al femeilor, dar și al etnicilor romi, este imperativă consolidarea potențialului economic al regiunii. Economia locală este dependentă de un număr redus de întreprinderi, fapt ce îi determină vulnerabilitatea în raport cu schimbările economic bruște și a pierderilor locurilor de muncă care rezultă din acestea.
Agricultura constituie încă, în mare măsură, principala ocupație a locuitorilor din teritoriul Grupului de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului”. Practicarea meșteșugurilor – prelucrarea lemnului, a fierului, olăritul, zidăria, țesăturile din lână naturală – se îmbină armonios cu munca în agricultură și constituie pentru o parte dintre locuitori sursa unică de venit. De asemenea, teritoriul vizat suferă de un deficit de infrastructură și servicii sociale de bază, existând riscul ca o parte a populației să rămână izolată din cauza lipsei mijloacelor de transport public.
Inovarea este unul dintre elementele esențiale promovate de abordarea LEADER, fiind încurajate proiectele inovative ce sunt în acord cu Rg. (EU) nr. 1305/2013 și cu obiectivele de dezvoltare locală ale comunității. De altfel, sprijinirea conservării patrimoniului și a tradițiilor locale aferente Grupului de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului”, contribuie nu numai la sporirea calității vieții, ci și la stimularea activităților de turism rural, dezvoltarea produselor locale și introducerea lor pe piață, precum și crearea de locuri de muncă.
Prin elaborarea SDL se dorește selectarea unui set coerent de măsuri adaptate priorităților specifice teritoriului și valorificarea potențialul autentic local al teritoriului. LEADER va contribui la dezvoltarea zonelor rurale și va facilita implementarea proiectelor cu o abordare inovativă multisectorială și transversală, pentru a sprijini nevoile populației din teritoriul eligibil LEADER și a îndeplini obiectivele Strategiei Europa 2020.
Grupul de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului” va avea în vedere la elaborarea strategiei de dezvoltare locală obiectivele PNDR 2014-2020 și, mai ales, nevoile identificate în teritoriu și transpuse în analiza diagnostic din SDL. Valoarea adăugată a LEADER reiese din faptul că strategia promovează inovarea și reflectă modalitatea în care aceasta este abordată în cadrul proceselor și activităților specifice.
În cadrul axei LEADER, cooperarea (interteritorială sau transnațională) constituie un mod eficient de îmbunătățire a perspectivelor și strategiilor locale, de obținere a accesului la informații și idei noi, de învățare din experiența altor regiuni sau țări, de stimulare și sprijinire a inovării, de dobândire a aptitudinilor și obținere a mijloace pentru îmbunătățirea calității serviciilor furnizate. Pentru Grupul de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului”, cooperarea interteritorială reprezintă o oportunitate excelentă pentru a descoperi bunele practici existente în alte regiuni ale ţării, de a se conecta și integra în comunitatea LEADER. În scopul îndeplinirii obiectivelor identificate, structurate şi detaliate în Strategia de Dezvoltare Locală a teritoriului Grupului de Acţiune Locală „Dealurile Bohotinului”, pe lângă implementare SDL aleasă bazată pe îmbunătățirea calității vieții, partenerii din cadrul GAL urmăresc să desfășoare activități de cooperare cu alte Grupuri de Acțiune Locală, finanțate prin sub-măsura 19.3 „Pregătirea şi implemenatarea activităţilor de cooperare ale Grupurilor de Acţiune Locală”.